Aktualności

Refundacja kosztów uczestnictwa w systemie QMP

Ruszył kolejny nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach uczestnictwa rolników w krajowych systemach jakości żywności.
Termin składania wniosków:
od 30.10.2020 r. do 03.12.2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne są TUTAJ
 
Celem działania jest sprawnienie łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie.

Polski

Kampania MRiRW #kupujswiadomie #produktpolski

Pamiętaj, że kupując polskie produkty, masz wpływ na wzrost sprzedaży krajowych produktów i zachęcasz producentów do umieszczania na artykułach żywnościowych znaku Produkt Polski.

Polski

VI Forum Sektora Wołowiny & #EUnitedAgri

 

Już po raz szósty, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przystąpiło do organizacji Forum Sektora Wołowiny. 

Szósta edycja Forum współorganizowana przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych oraz przy współpracy z Copa i Cogeca, a także z Radą Sektora Wołowiny odbędzie się w dniach 2 - 3 grudnia 2019 r. w Radisson Collection Hotel w Warszawie, ul. Grzybowska 24. 

Polski

Zwrot kosztów za udział w Systemie QMP

Ruszył kolejny nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach uczestnictwa rolników w krajowych systemach jakości żywności.
Termin składania wniosków:
od 30.10.2020 r. do 03.12.2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne są TUTAJ
 
Celem działania jest sprawnienie łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie.

Polski

Meat Quality for a Sustainable future- zapraszamy na konferencję EKG/ONZ

Zrównoważona produkcja mięsa ukierunkowana na dbałość o jakość oraz realizację najwyższych, światowych norm, najnowsze osiągnięcia w 
dziedzinie produkcji żywności, integralność i zarządzenie łańcuchem dostaw czy wykorzystanie technologii blockchain 
- to tylko kilka z wiodących tematów które zostaną poruszone podczas seminarium "Meat Quality for a Sustainable future – Eating quality, standards and innovative solutions for trade".

 

Polski

IRZplus - Obsługa zgłoszeń przez Internet

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, realizując przepisy ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, umożliwia posiadaczom zwierząt gospodarskich oznakowanych składanie w formie elektronicznej zgłoszeń zdarzeń zwierzęcych do Systemu IRZ. W tym celu udostępniono aplikację Portal IRZplus, która pozwala posiadaczom na przesyłanie zgłoszeń bezpośrednio do systemu informatycznego, w którym prowadzony jest rejestr zwierząt gospodarskich oznakowanych.
Portal IRZplus umożliwia posiadaczom zwierząt:
 

Polski

WoLove- nowa platforma konsumencka- z miłości do wołowiny

Mając świadomość, że wołowina jest mięsem uważanym za produkt trudny w obróbce, do Waszej dyspozycji oddajemy nową platformę konsumencką.
Znajdziecie tam porady, przepisy i inspiracje na pyszne potrawy z wołowiny.
WoLove - z miłości do wołowiny https://wolove.pl/
 
 

Polski

Zespół ds. produkcji żywności wysokiej jakości zaczął działać

19.03.2019 r. odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu ds. wysokiej jakości żywności powołanego w ramach Porozumienia Rolniczego.
– Ten Zespół jest jednym z wiodących, gdyż nie ma dziś w rolnictwie ważniejszej sprawy niż bezpieczeństwo i jakość żywności – podkreślił Gabriel Janowski, który został wybrany na przewodniczącego Zespołu.
Zapewnił jednocześnie, że uczestniczący w pracach przedstawiciele wielu branż będą konsekwentnie walczyli o najwyższą jakość polskiej żywności.

Polski

Porozumienie Rolnicze – zespół roboczy ds. wołowiny

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego, zorganizowane w ramach inicjatywy Porozumienie Rolnicze. Z uczestnikami spotkania rozmawiał minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Polski

Ubój z konieczności bydła poza rzeźnią - szczegółowa instrukcja GIW

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej  zwierzęcia. 
Co należy zrobić, gdy zdrowe zwierzę ulegnie wypadkowi?

Polski

Strony