Aktualności

Zespół ds. produkcji żywności wysokiej jakości zaczął działać

19.03.2019 r. odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu ds. wysokiej jakości żywności powołanego w ramach Porozumienia Rolniczego.
– Ten Zespół jest jednym z wiodących, gdyż nie ma dziś w rolnictwie ważniejszej sprawy niż bezpieczeństwo i jakość żywności – podkreślił Gabriel Janowski, który został wybrany na przewodniczącego Zespołu.
Zapewnił jednocześnie, że uczestniczący w pracach przedstawiciele wielu branż będą konsekwentnie walczyli o najwyższą jakość polskiej żywności.

Polish

Czechy zniosą nadmierne działania kontrolne wobec polskiego mięsa

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zapowiedział, że Czechy zniosą kontrole polskiego mięsa po tym, gdy do 25 marca Polska dostarczy zaktualizowaną informację o wykonaniu rekomendowanych wcześniej przez Komisję Europejską działań.

Polish

#JemyPolskąWołowinę

Pod takim hasłem odbyła dziś konferencja prasowa poświęcona wnioskom i działaniom po audycie Komisji Europejskiej.

Polish

Porozumienie Rolnicze – zespół roboczy ds. wołowiny

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego, zorganizowane w ramach inicjatywy Porozumienie Rolnicze. Z uczestnikami spotkania rozmawiał minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Polish

Zbliżają się targi WorldFood Poland

Targi WorldFood Poland to najważniejsze targi w Polsce poświęcone sektorowi spożywczemu – od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Oferują możliwość spotkania polskiego sektora rolno-spożywczego z międzynarodowymi partnerami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych na świecie. 
To także okazja do integracji i dyskusji o kondycji branży. Wystawcy z Polski i zagranicy, panele dyskusyjne, spotkania z sieciami handlowymi i specjalne konferencje poświęcone żywności i trendom w branży spożywczej – to wszystko będzie można zobaczyć podczas szóstej edycji WorldFood Poland 2019.

Polish

PZPBM wspiera młodych polskich rolników w rozwijaniu przedsiębiorstw i tworzeniu kooperatyw na lokalnych rynkach

Już 26 lutego odbędzie się Międzynarodowa Konferencja wspierająca przedsiębiorców z sektora rolno-spożywczego. Organizatorem Konferencji jest Konsorcjum dwóch europejskich uczelni (Galway-Mayo Institute of Technology oraz University of Bedfordshire) oraz dwóch organizacji rolniczych (Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz European Council of Young Farmers).

Polish

Ubój z konieczności bydła poza rzeźnią - szczegółowa instrukcja GIW

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej  zwierzęcia. 
Co należy zrobić, gdy zdrowe zwierzę ulegnie wypadkowi?

Polish

Szkolenia producentów żywca wołowego

Szkolenia to od lat nieodłączny element funkcjonowania Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Każda edycja szkoleń to nowi eksperci,ciekawe tematy ale przede wszystkim dużo dyskusji. Spotykamy się z Wami, poznajemy Wasze problemy i dyskutujemy nad sposobami ich rozwiązania. 
W końcu po to jesteśmy :) 

 

Polish

Japonia- interesujący kierunek eksportowy

Działania przyczyniające się do rozwoju polskiego sektora wołowiny muszą iść dwutorowo. Należy podejmować pracę na rzecz zwiększania spożycia wołowiny w kraju jak również zabiegać o utrzymanie zdobytych oraz pozyskanie nowych rynków zbytu na polską wołowinę.
Z tego punktu widzenia bardzo interesująca wydaje się Azja. Tym bardziej, że iecałe dwa tygodnie temu weszło w życie porozumienie handlowe między Unią Europejską i Japonią.
Zarówno KE, jak i same kraje członkowskie mają otwartą furtkę dla rozwoju handlu, z której warto szybko skorzystać.  

Polish

Jak reagować na kryzys?

Od emisji programu dotyczącego nielegalnego uboju bydła, w jednej małej ubojni cały sektor boryka się z ogromnym kryzysem wizerunkowym. Podejmujemy jednak szereg działań na rzecz unormowania sytuacji.
W dniu 4 lutego w ramach Rady Sektora Wołowiny, przedstawiliśmy propozycje nowych regulacji. Położyliśmy nacisk na konieczność pomocy rolnikom w legalnej sprzedaży sztuk pourazowych.

Polish

Pages