Aktualności

Zaproszenie na szkolenie online pt. „Produkcja wołowiny w zgodzie z naturą - nowy wymóg rynku?"

Serdecznie zapraszamy wszystkich rolników, doradców rolniczych i uczniów szkół rolniczych do udziału w cyklu szkoleń online.

„Produkcja wołowiny w zgodzie z naturą - nowy wymóg rynku?”

 

Harmonogram i tematyka:

 

CZĘŚĆ I - Praktyki rolnicze - 2,3,4.11.2020, godz. 18.30

1.      Wstęp do agroleśnictwa - dr inż. Robert Borek (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa -  PIB w Puławach), mgr inż. Marcin Wójcik (Stowarzyszenie Hodowców Bydła „Pastwisko”, Gospodarstwo Rolne „OIKOS”)

Polski

Refundacja kosztów uczestnictwa w systemie QMP

Ruszył kolejny nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach uczestnictwa rolników w krajowych systemach jakości żywności.
Termin składania wniosków:
od 30.10.2020 r. do 03.12.2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne są TUTAJ
 
Celem działania jest sprawnienie łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie.

Polski

Kampania MRiRW #kupujswiadomie #produktpolski

Pamiętaj, że kupując polskie produkty, masz wpływ na wzrost sprzedaży krajowych produktów i zachęcasz producentów do umieszczania na artykułach żywnościowych znaku Produkt Polski.

Polski

VI Forum Sektora Wołowiny & #EUnitedAgri

 

Już po raz szósty, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przystąpiło do organizacji Forum Sektora Wołowiny. 

Szósta edycja Forum współorganizowana przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych oraz przy współpracy z Copa i Cogeca, a także z Radą Sektora Wołowiny odbędzie się w dniach 2 - 3 grudnia 2019 r. w Radisson Collection Hotel w Warszawie, ul. Grzybowska 24. 

Polski

Zwrot kosztów za udział w Systemie QMP

Ruszył kolejny nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach uczestnictwa rolników w krajowych systemach jakości żywności.
Termin składania wniosków:
od 30.10.2020 r. do 03.12.2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne są TUTAJ
 
Celem działania jest sprawnienie łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie.

Polski

Meat Quality for a Sustainable future- zapraszamy na konferencję EKG/ONZ

Zrównoważona produkcja mięsa ukierunkowana na dbałość o jakość oraz realizację najwyższych, światowych norm, najnowsze osiągnięcia w 
dziedzinie produkcji żywności, integralność i zarządzenie łańcuchem dostaw czy wykorzystanie technologii blockchain 
- to tylko kilka z wiodących tematów które zostaną poruszone podczas seminarium "Meat Quality for a Sustainable future – Eating quality, standards and innovative solutions for trade".

 

Polski

IRZplus - Obsługa zgłoszeń przez Internet

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, realizując przepisy ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, umożliwia posiadaczom zwierząt gospodarskich oznakowanych składanie w formie elektronicznej zgłoszeń zdarzeń zwierzęcych do Systemu IRZ. W tym celu udostępniono aplikację Portal IRZplus, która pozwala posiadaczom na przesyłanie zgłoszeń bezpośrednio do systemu informatycznego, w którym prowadzony jest rejestr zwierząt gospodarskich oznakowanych.
Portal IRZplus umożliwia posiadaczom zwierząt:
 

Polski

WoLove- nowa platforma konsumencka- z miłości do wołowiny

Mając świadomość, że wołowina jest mięsem uważanym za produkt trudny w obróbce, do Waszej dyspozycji oddajemy nową platformę konsumencką.
Znajdziecie tam porady, przepisy i inspiracje na pyszne potrawy z wołowiny.
WoLove - z miłości do wołowiny https://wolove.pl/
 
 

Polski

Zespół ds. produkcji żywności wysokiej jakości zaczął działać

19.03.2019 r. odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu ds. wysokiej jakości żywności powołanego w ramach Porozumienia Rolniczego.
– Ten Zespół jest jednym z wiodących, gdyż nie ma dziś w rolnictwie ważniejszej sprawy niż bezpieczeństwo i jakość żywności – podkreślił Gabriel Janowski, który został wybrany na przewodniczącego Zespołu.
Zapewnił jednocześnie, że uczestniczący w pracach przedstawiciele wielu branż będą konsekwentnie walczyli o najwyższą jakość polskiej żywności.

Polski

Porozumienie Rolnicze – zespół roboczy ds. wołowiny

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego, zorganizowane w ramach inicjatywy Porozumienie Rolnicze. Z uczestnikami spotkania rozmawiał minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Polski

Strony