Od widelca do zagrody – nowe podejście do produkcji żywności?

Jedną z najpopularniejszych zasad w produkcji żywności wysokiej jakości jest wypracowanie jak najkrótszej drogi od pola do stołu. Tymczasem w ostatnich latach ciekawą ideą staje się zasada: od widelca do zagrody, która daje prawo głosu także konsumentom.

„Od widelca do zagrody” to nazwa wieloetapowego projektu, którego celem jest zwiększenie konkurencyjności i innowacyjności polskiego sektora wołowiny, podniesienie jakości produktów, a także zwiększenie konsumpcji tego mięsa w Polsce. Projekt realizowany był wspólnie przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Produkcja żywności wychodząca naprzeciw upodobaniom konsumentów może być sposobem na zwiększenie sprzedaży tych produktów żywnościowych, na które aktualnie popyt jest niewielki.

– Spożycie wołowiny w Polsce utrzymuje się od dawna na niewysokim poziomie. Chodzi nie tylko o to, że konsumenci niechętnie wybierają mięso wołowe, ale też o to, że nie bardzo mają wybór. Jeśli już kupują wołowinę, to taką, jaka jest dostępna w sklepie – wyjaśnia Monika Przeworska z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. – W relacji odwróconej od widelca do zagrody chodzi o to, by producenci spojrzeli najpierw na zapotrzebowanie i upodobania konsumentów i na ich podstawie produkowali to, na co będzie zbyt.

Produkcja żywności wychodząca naprzeciw upodobaniom konsumentów może być sposobem na zwiększenie sprzedaży tych produktów żywnościowych, na które aktualnie popyt jest niewielki. Może być też szansą dla producentów na zwiększenie opłacalności i podniesienie zysku z ich gospodarstw. Produkcja pod potrzeby rynkowe jest rozwiązaniem, które bardzo dobrze sprawdza się w innych krajach europejskich i nie tylko. Być może wprowadzenie jej w naszym kraju choć w pewnym stopniu pomoże zniwelować kryzys, jaki odczuwa większość producentów żywności, nie tylko bydła mięsnego.

ANNA BANASZKIEWICZ

https://www.agrofakt.pl/widelca-zagrody-nowe-podejscie-produkcji-zywnosci/