gru 5, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
gru 5, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
gru 5, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
gru 5, 2020
Od 2020 WicePrzewoniczący Grupy Roboczej Wołowina i Cielęcina COPA COGECA
Od 2017 Przewodniczący Rady Fundacji International Meat Research 3G Foundation, wdrażającej metody oceny jakości kulinarnej mięsa wołowego
Od 2017 Przewodniczący Rady Sektora Wołowiny zrzeszającej 6 polskich organizacji rolników i przetwórców
Od 2016 do 2018 Przewodniczący Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie pierwszej kadencji organu pomocniczego MRiRW
Od 2016 Przedstawiciel polskich rolników w Grupie Prognostycznej Rynku Wołowiny Komisji Europejskiej.
Od 2014 do 2019 Przewodniczący Grupy Scientific discussion group on eating quality w ramach UNECE Specialized Section on Standardization of Meat
Od 2014 Przedstawiciel europejskich rolników zrzeszonych w Copa Cogeca w Grupie Dialogu Społecznego Jakość i Promocja Komisji Europejskiej
Od 2013 Przewodniczący Grupy Roboczej Promocja Copa Cogeca
Od 2011 do 2013 Wice Przewodniczący Grupy Roboczej Promocja Copa Cogeca
Od 2011 do 2014 Przedstawiciel Copa Cogeca w Grupach Doradczych Komisji Europejskiej Jakość oraz Promocja
Od 2009 do 2015 Kierownik Zadania Badawczego – Badania popytu na mięso wołowe w Polsce – Projekt naukowy Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka
Od 2009 do 2017 Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Od 2008 do 2014 Przewodniczący Komitetu ds. Promocji w Radzie Gospodarki Żywnościowej – organu pomocniczego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Od 2005 Prezes Zarządu – Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego,
Od 1989-2005 Prowadził firmy z branży mięsnej
Osiągnięcia:
Inicjator prac i współautor systemu jakości mięsa wołowego Quality Meat Program – pierwszego w Polsce systemu zapewniania jakości w mięsie czerwonym. System został uznany przez MRiRW za zgodny z wymaganiami Komisji Europejskiej dla systemów jakości żywności podlegających wsparciu. Po akceptacji przez Komisję Europejską wniosku Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi System QMP uzyskał wsparcie z PROW 2007-2013 oraz 2014 -2020.
W latach 2006-2009 zaangażowany w procesie legislacyjnym ustawy o funduszach promocji produktów rolno spożywczych, nowatorskiej dla Polski. Inicjator i jeden z architektów porozumienia w branży – konsensusu zapewniającego rolnikom przewagę w zarządzaniu funduszami promocji i zapewniającego niezależność funduszu promocji wołowiny od funduszu promocji mięsa wieprzowego. Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wołowego.
Inicjator zmiany systemu płatności bezpośrednich w Polsce, w kierunku udzielania wsparcia dla bydła, w efekcie prowadzonych działań doszło zróżnicowanie płatności bezpośrednich w zależności od posiadania bydła w okresie referencyjnym tzw. ”premii zwierzęcej”
Inicjator wprowadzenia w Polsce systemu rekompensat dla hodowców rezygnujących z produkcji mleka w zamian za dalsze utrzymanie bydła przez 3 lata, realizowanego w latach 2007-2010.
W 2009 roku doprowadził do zawarcia umowy konsorcjum naukowo przemysłowego pomiędzy SGGW, UWM i PZPBM. Inicjator i współautor sześcioletniego projektu badawczego o budżecie ponad 10 mln EUR. W Projekcie pełnił funkcję Zastępcy Kierownika Projektu i Kierownika zadania badawczego. Projekt został ukończony i rozliczony pod względem merytorycznym i finansowym. Jednym z ważniejszych osiągnięć tego projektu było opracowanie modelu predykcji satysfakcji polskiego konsumenta analogicznego do modelu Meat Standard Australia.
Współautor programu rozwoju produkcji wołowiny w Polsce w systemach jakości EUROSTEK 2012.
Inicjator zawiązania porozumienia Komisji Zarządzających Funduszy Promocji Produktów Rolno Spożywczych w celu opracowania ram formalnych dla wspólnych działań prowadzonych przez wszystkie fundusze.
Członek Grupy Roboczej ds. PROW 2020, powołanej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W pracach grupy koncentrował się między innymi na zagadnieniach systemów jakości, promocji, transferu wiedzy i współpracy w łańcuchu dostaw.
Aktywny w środowisku polskich organizacji branżowych, europejskich organizacji w kontaktach z MRiRW oraz parlamentarzystami PE w procesie legislacyjnym nowej polityki promocji unii europejskiej, zakończonego z sukcesem dla Polski.
Jest autorem i współautorem kilkunastu publikacji naukowych nt. rynku wołowiny, badań konsumenckich, systemów zapewniania jakości i standaryzacji.