Dążymy do osiągania wyższych dochodów przez naszych członków producentów bydła mięsnego oraz uczestników krajowego systemu jakości QMP uznanego przez MRiRW oraz UE
Wspieramy rozwój produkcji zrównoważonej z wyższym dobrostanem zwierząt, zdrowszymi zwierzętami, korzystną dla klimatu oraz większą odporność ekonomiczną gospodarstw.
Zabiegamy o najbardziej opłacalne rynki zbytu dla bydła opasowego, rzeźnego i mięsa kulinarnego produkowanych w systemie zrównoważonej produkcji
Działamy na rzecz integracji środowiska w łańcuchu dostaw wołowiny, zwiększania zakresu współpracy międzynarodowej, wzmocnienia pozycji polskich rolników w Copa Cogeca
Kim jesteśmy?
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego jest branżową organizacją rolniczą zarejestrowaną w 2005 roku na podstawie przepisów ustawy z dnia 8 października 1982 roku o społeczno – zawodowych organizacjach rolników (Dz. U. 1982 nr 32, poz. 217).
Zrzeszamy rolników prowadzących chów bydła mięsnego i młodego bydła opasowego, producentów krów mamek oraz osoby związane bezpośrednio charakterem swojej pracy z rolnictwem i zainteresowanych prowadzeniem chowu bydła mięsnego.
PZPBM jest Administratorem krajowego systemu jakości wołowiny Quality Meat Program (QMP) .
Aktualności
Kolejna Jednostka Certyfikująca w ramach Systemu QMP: eCO2 sp. z o.o.
Z radością informujemy, że podpisaliśmy Umowę na świadczenie usług w zakresie certyfikacji Systemu QMP z eCO2 sp. z o.o. Serdecznie witamy kolejną...
Podsumowanie i wyzwania sektora wołowiny w 2023 roku
Szanowni Państwo zachęcamy do zapoznania się z publikacją: Podsumowanie i wyzwania sektora wołowiny w 2023 roku. Serdecznie zapraszamy do lektury....
10. edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów, zbliża się wielkimi krokami – dołącz do nas dziś!
Jako Partner Instytucjonalny zapraszamy na jubileuszową edycję targów WorldFood Poland 2024 – najważniejszego spotkania branży spożywczej, które...
Nasz główny cel to:
Obrona praw i interesów indywidualnych i zbiorowych swoich członków producentów bydła żywca wolowego oraz wspieranie ich działań na rzecz dalszego ich rozwoju w chowie bydła mięsnego, podnoszenia jakości produkowanego żywca i kwalifikacji producentów w tym zakresie, poprawy dochodów.
Przystąp do nas
+48 666 337 299
biuro@pzpbm.pl
Smulikowskiego 4, 00-389 Warszawa
Jesteśmy wszędzie tam gdzie nas potrzeba.
Promujemy zrównowazone metody chowu bydła oraz produkcję wołowiny wysokiej jakości.
Wydarzenia
Bądź na bieżąco:
Kliknij i sprawdź nasz kalendarz z największymi wydarzeniami z Polski i ze Świata Producentów bydła mięsnego, aby dowiedzieć się szczegółów oraz wziąć w nich udział. Niech nic Cię nie ominie!
Platforma Zrównoważonej Wołowiny
Rada Sektora Wołowiny we współpracy z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizuje przyjętą w roku 2018 strategię Polska Wołowina 2022, której celem jest zapewnienie trwałego i zrównoważonego rozwoju polskiego sektora wołowiny. Działania w tym zakresie muszą być zgodne z zasadami dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu oraz środowiska naturalnego i równowagi ekonomicznej. Mając powyższe na względzie, powołana została Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny, której celem jest ….
System jakości QMP
QMP (Quality Meat Program) to uznany przez Minsitra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, krajowysysem jakości żywności.QMP certyfikuje praktycznie cały proces produkcji mięsa wołowego. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym, które doskonale sprawdza się kuchni.
Strategia Polska Wołowina
Strategia „Polska Wołowina” jest efektem współpracy organizacji branżowych
W grudniu 2016 roku przedstawiciele polskiej branży produkcji wołowiny, mając na względzie wyzwania stojące przed sektorem oraz trendy na rynku krajowym i globalnym, podpisali porozumienie „Polska Wołowina 2022″, ustanawiając Radę Sektora Wołowiny w celu wspólnego opracowania i wdrażania strategii sektora wołowiny