Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Zabiegamy o wsparcie administracji rządowej, pozarządowej dla producentów bydła mięsnego i wołowiny kulinarnej o jakości odpowiadającej wymaganiom konsumentów

Dążymy do osiągania wyższych dochodów przez naszych członków producentów bydła mięsnego oraz uczestników krajowego systemu jakości QMP uznanego przez MRiRW oraz UE

Wspieramy rozwój produkcji zrównoważonej z wyższym dobrostanem zwierząt, zdrowszymi zwierzętami, korzystną dla klimatu oraz większą odporność ekonomiczną gospodarstw.

Zabiegamy o najbardziej opłacalne rynki zbytu dla bydła opasowego, rzeźnego i mięsa kulinarnego produkowanych w systemie zrównoważonej produkcji 

Działamy na rzecz integracji środowiska w łańcuchu dostaw wołowiny, zwiększania zakresu współpracy międzynarodowej, wzmocnienia pozycji polskich rolników w Copa Cogeca

Kim jesteśmy?

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego jest branżową organizacją rolniczą zarejestrowaną w 2005 roku na podstawie przepisów ustawy z dnia 8 października 1982 roku o społeczno – zawodowych organizacjach rolników (Dz. U. 1982 nr 32, poz. 217).

Zrzeszamy rolników prowadzących chów bydła mięsnego i młodego bydła opasowego, producentów krów mamek oraz osoby związane bezpośrednio charakterem swojej pracy z rolnictwem i zainteresowanych prowadzeniem chowu bydła mięsnego.

PZPBM jest Administratorem krajowego systemu jakości wołowiny Quality Meat Program (QMP) .

Aktualności

 

Nasz główny cel to:

Obrona praw i interesów indywidualnych i zbiorowych swoich członków producentów bydła żywca wolowego oraz wspieranie ich działań na rzecz dalszego ich rozwoju w chowie bydła mięsnego, podnoszenia jakości produkowanego żywca i kwalifikacji producentów w tym zakresie, poprawy dochodów.

Przystąp do nas

+48 666 337 299

biuro@pzpbm.pl

Smulikowskiego 4, 00-389 Warszawa

Jesteśmy wszędzie tam gdzie nas potrzeba.

Promujemy zrównowazone metody chowu bydła oraz produkcję wołowiny wysokiej jakości.

Wydarzenia

 

Bądź na bieżąco:

Kliknij i sprawdź nasz kalendarz z największymi wydarzeniami z Polski i ze Świata Producentów bydła mięsnego, aby dowiedzieć się szczegółów oraz wziąć w nich udział. Niech nic Cię nie ominie!

Platforma Zrównoważonej Wołowiny

Rada Sektora Wołowiny we współpracy z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizuje przyjętą w roku 2018 strategię Polska Wołowina 2022, której celem jest zapewnienie trwałego i zrównoważonego rozwoju polskiego sektora wołowiny.  Działania w tym zakresie muszą być zgodne z zasadami dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu oraz środowiska naturalnego i równowagi ekonomicznej.  Mając powyższe na względzie, powołana została Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny, której celem jest ….

System jakości QMP

QMP (Quality Meat Program) to uznany przez Minsitra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, krajowysysem jakości żywności.QMP certyfikuje praktycznie cały proces produkcji mięsa wołowego. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym, które doskonale sprawdza się kuchni. 

Strategia Polska Wołowina

Strategia „Polska Wołowina”  jest efektem współpracy organizacji branżowych
W grudniu 2016 roku przedstawiciele polskiej branży produkcji wołowiny, mając na względzie wyzwania stojące przed sektorem oraz trendy na rynku krajowym i globalnym, podpisali porozumienie „Polska Wołowina 2022″, ustanawiając Radę Sektora Wołowiny w celu wspólnego opracowania i wdrażania strategii sektora wołowiny

Jesteśmy Członkiem Rady Sektora Wołowiny

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Polska Federacja Rolna
Związek Polskie Mięso
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej