Bovine

Bovine

Bovine

Budowa systemu powiązań w obszarze innowacyjnych technologii odchowu cieląt oraz opasu końcowego

Informacje

Celem projektu jest zbadanie i wdrożenie nowoczesnych specjalistycznych technologii odchowu cieląt i opasu końcowego w polskich gospodarstwach (nowa technologia).

Operacja polega na wprowadzeniu innowacyjnej, udoskonalonej technologii związanej z profilaktyką zdrowotną, żywieniem oraz monitorowaniem dobrostanu zwierząt które przyczynią się do poprawy efektywności odchowu cieląt oraz uzyskania zestandaryzowanego, powtarzalnego produktu finalnego poprzez innowacyjne zmiany w końcowej fazie opasu bydła.

Skład konsorcjum:

Łukasz Karmowski – lider konsorcjum. Producent bydła mięsnego, woj. kujawsko-pomorskie.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego – www.pzpbm.pl

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie – www.kpodr.pl

BioSynergia.pl sp. z o.o.
Producenci bydła mięsnego

PZPBM

Jest jednym z członków Grupy Operacyjnej EPI „Grupa Wołowina” realizującej projekt w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Więcej informacji:  www.grupawolowina.pl

Podnoszenie kwalifikacji marketingowych rolników w sprzedaży bezpośredniej

Podnoszenie kwalifikacji marketingowych rolników w sprzedaży bezpośredniej

Projekt zagraniczny

Unijny program na podnoszenie kwalifikacji marketingowych rolników

Informacje

Dofinasowanie z European Erasmus+ Key Action 2 Fund zostało przyznane konsorcjum, w składzie: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (Polska),  Galway i Mayo Institute of Technology (Irlandia), University of Bedfordshire (Wielka Brytania) oraz CEJA – Rada Europejskiego młodych rolników.

Połączenie wiedzy akademickiej oraz przemysłu poszczególnych członków konsorcjum, idealnie nadaje się do osiągnięcia celów projektu: wzmocnienie powiązań międzynarodowych, pobudzenie innowacyjności i przedsiębiorczości w społecznościach obszarów wiejskich.
Konsorcjum będzie odpowiedzialne za zbadanie obecnie funkcjonujących łańcuchów dostaw żywności w Europie oraz za zdefiniowanie innowacyjnych rozwiązań. Pomoże osiągnąć jak najkrótszy łańcuch dostaw żywności, obniżając koszty dla małych producentów oraz ułatwiając współpracę z innymi podobnie myślącymi producentami żywności.

Cel szkoleń:

Wykształcenie umiejętności „miękkich”, które umożliwią większą kontrolę nad prowadzoną działalnością, promowanie i implementacja innowacji, tworzenia miejsc pracy i przeniesienie zysków na początek łańcucha. Szkolenia były zaprojektowane i przeprowadzone, a następnie rozpowszechnione w całej Unii Europejskiej za pośrednictwem partnerskich instytucji dydaktycznych.

Istotnym efektem projektu był także rozwój internetowego portalu, którego celem jest umożliwienie przepływu i wymiany wiedzy, najlepszych praktyk między edukacją i praktyką, które pozwalają producentom żywności ze sobą współpracować.

CEF to dwuletni projekt, który rozpoczął się w styczniu 2017 roku i był skierowany do naukowców i przedsiębiorców produkujących żywność.  Jego niezaprzeczalnym celem było zbudowanie wzajemnych relacji, prowadzenie wspólnych badań oraz wpracowanie pilotażowego programu szkoleniowego z producentami żywności w Irlandii, Wielkiej Brytanii i Polski dla  Europy.

Zintegrowanie rolników, producentów żywności pod kątem przedsiębiorczości i edukacji było głównym tematem realizowanym w ramach projektu, zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym.

To ogromne wyróżnienie, że Polska organizacja producencka, jaką jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, może pracować przy realizacji tak strategicznego projektu, dla rolników w Polsce i całej Europie. Na uwagę zasługuje fakt, że podejmowany projekt, dotyczył będzie, poza pozostającym normalnie w kręgach naszego zainteresowania sektorem mięsa- wszystkich działów produkcji rolno-spożywczej.

Jerzy Wierzbicki

Prezes, PZPBM

GMIT jest bardzo podekscytowany tym, że prowadzi taki unikatowy projekt europejski. W wielu krajach Unii Europejskiej największa część rodzimego przemysłu związana jest z sektorem rolno-spożywczym. Jako konsorcjum jesteśmy bardzo dobrze i wszechstronnie (zarówno pod kątem wiedzy akademickiej jak i współpracy z przemysłem) przygotowani do realizacji tak złożonego i istotnego projektu. To ogromny zaszczyt móc aktywnie przyczynić się do rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich w Europie oraz do strategii rozwoju Europa 2020 „.

Dr Lisa Ryan

Główny partner konsorcjum, szefowa Wydziału Nauk Przyrodniczych (GMIT)

Główny rezultat:

Zaprojektowanie i realizacja szkoleń  podnoszących kwalifikacje zawodowe (poziom4) producentów żywności.

Grupa Operacyjna EPI

Grupa Operacyjna EPI

Grupa Operacyjna EPI

Budowa systemu powiązań w obszarze innowacyjnych technologii odchowu cieląt oraz opasu końcowego

Informacje

Celem projektu jest zbadanie i wdrożenie nowoczesnych specjalistycznych technologii odchowu cieląt i opasu końcowego w polskich gospodarstwach (nowa technologia).

Operacja polega na wprowadzeniu innowacyjnej, udoskonalonej technologii związanej z profilaktyką zdrowotną, żywieniem oraz monitorowaniem dobrostanu zwierząt które przyczynią się do poprawy efektywności odchowu cieląt oraz uzyskania zestandaryzowanego, powtarzalnego produktu finalnego poprzez innowacyjne zmiany w końcowej fazie opasu bydła.

Skład konsorcjum:

Łukasz Karmowski – lider konsorcjum. Producent bydła mięsnego, woj. kujawsko-pomorskie.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego – www.pzpbm.pl

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie – www.kpodr.pl

BioSynergia.pl sp. z o.o.
Producenci bydła mięsnego

PZPBM

Jest jednym z członków Grupy Operacyjnej EPI „Grupa Wołowina” realizującej projekt w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Więcej informacji:  www.grupawolowina.pl

Rolnictwo wobec zmian klimatu

Rolnictwo wobec zmian klimatu

Rolnictwo wobec zmian klimatu

Cykl 3 filmów dotyczących wyzwań i innowacji w sektorze wołowiny

Informacje

W efekcie naszej współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego powstał cykl 3 filmów, w których przybliżone zostały nowe wyzwania stojące przed hodowcami bydła mięsnego oraz innowacyjne rozwiązania w produkcji żywca wołowego.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami video:

 

Filmy nagrano w ramach operacji  „Rolnictwo wobec zmian klimatu” zrealizowanej przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

PZPBM

Polska Wołowina – Wołowina z przyszłością

Polska Wołowina – Wołowina z przyszłością

Polska Wołowina- Wołowina z przyszłością

Wydarzenia targowe

Informacje

2 lutego 2020 r. mieliśmy okazję uczestniczyć w Centralnych Targach Rolniczych w Ptak Expo w Nadarzynie, które były ostatnim etapem realizacji projektu „Polska Wołowina – Wołowina z przyszłością”.

 

W trakcie trwania zadania uczestniczyliśmy w poniższych imprezach targowych:

Data Miejsce
27-28.04.2019 Bratoszewice       Targi Rolne AGROTECHNIKA
17-19.05.2019 Poznań KWZH 2019 – Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych
08-09.06.2019 Sielinko „Wielkopolskie Targi Rolnicze, Dni Pola, II Regionalna Wystawa Zwierząt      Hodowlanych, XXV Wystawa Zwierząt SIELINKO 2019”
22-23.06.2019 Książ XXIV Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Książu
29-30.06.2019 Minikowo AGRO-TECH 2019 – Międzynarodowe Targi Rolno-Przemysłowe
31.08-01.09.2019 Częstochowa – XXVIII Krajowa Wystawa Rolnicza w Częstochowie
07-08.09.2019 Siedlce – XXVI Międzynarodowe Dni z Doradztwem Rolniczym
31.01-02.02.2020 Centralne Targi Rolnicze  – Ptak Warsaw EXPO

Głównym celem realizacji wydarzeń targowych było bezpośrednie dotarcie do jak największej grupy rolników, hodowców i przedsiębiorców oraz przekonanie ich do produkcji opasów bydła ras mięsnych oraz mieszańców mięsnych, w tym również zgodnie ze Standardami  Systemu QMP. Pracownicy PZPBM mieli za zadanie informować producentów bydła mięsnego o aktualnych trendach cenowych oraz koniunkturze w branży. Przekazywano informacje o tym, jakie możliwości daje produkcja w danym systemie: możliwość sprzedaży
do certyfikowanych ubojni w wyższej cenie.

Podczas dużych wystaw na stoisku PZPBM (Sielinko, Książ i Minikowo) w dużym namiocie wystawowym w specjalnie zaaranżowanym miejscu odbywała się degustacja wołowiny QMP dla producentów i hodowców bydła, podczas której prezentowane zostały walory kulinarne wołowiny z certyfikatem QMP oraz informacje na temat finansowych aspektów produkcji wraz z analizą danego przypadku.

Poruszano następujące kwestie:

  • Korzyści dla producenta żywca wołowego produkującego w Systemie QMP;
  • Produkcja żywca wołowego  jako dobre, dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstw które znalazły się w trudnej sytuacji po reformie rynku mleka;
  • Innowacyjne rozwiązania stosowane w produkcji wołowiny wysokiej jakości
  • Korzyści płynące ze stosowania pozytywnie wycenionych buhajów ras mięsnych

Podczas powyższych wystaw prezentowano bydło krzyżówkowe polskiego HF, PCB z wybranymi buhajami
ras mięsnych.

Równocześnie na dużych stoiskach PZPBM (Sielinko, Książ i Minikowo) odbywała się degustacja wołowiny QMP dla wszystkich osób odwiedzających dane targi. Celem tej degustacji było przedstawienie osobom odwiedzającym targi punktu widzenia konsumenta, który większym zaufaniem i zainteresowaniem darzy produkty certyfikowane.

Podczas wystaw Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego dysponowało dużą powierzchnią. Nasze stoiska cieszyły się  ogromnym zainteresowaniem hodowców i producentów bydła mięsnego, licznym gościom z branży oraz konsumentom wołowiny, którzy brali udział w degustacji.

Do bardzo dużej grupy odbiorców dotarły informacje o systemie jakości QMP. W przypadku producentów rolnych odnotowaliśmy ogromne zainteresowanie certyfikacją w systemie QMP oraz możliwą dzięki temu do uzyskania większej dochodowości produkcji. Dużym zainteresowaniem cieszyło się bydło krzyżówkowe prezentowane podczas wystaw, dotyczy to głównie gospodarstw, które ze względu na skomplikowaną sytuację na rynku zmuszone są do ograniczenia bądź całkowitej rezygnacji z produkcji mleka. Dla tych producentów krzyżowanie towarowe staje się możliwością wykorzystania swoich stad podstawowych do produkcji bydła opasowego.

Możliwość spróbowania podczas degustacji dań z wołowiny przygotowywanych na różne sposoby była dla aktualnych oraz potencjalnych konsumentów okazją do przekonania się jak istotnym elementem jest jakość mięsa wołowego, w tym kruchość oraz delikatność charakteryzujące wołowinę wyprodukowaną w systemie QMP. Mamy dzięki temu nadzieję na znaczny wzrost zainteresowania wołowiną wyprodukowaną wg standardów systemu QMP.

Dalsze wykorzystanie potencjału targów rolniczych w docieraniu do producentów żywca wołowego
i konsumentów, budowanie świadomości certyfikatu i jego wpływu na jakość produktu.

Zachęcamy do odwiedzania naszych stoisk podczas kolejnych targów rolniczych!

Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

PZPBM