Prezentacje i nagranie z  IX Forum Wołowiny

Prezentacje i nagranie z IX Forum Wołowiny

IX Forum Sektora Wołowiny

 

Za nami już IX Forum Sektora Wołowiny, tzw. Beef Forum, które odbyło się 27 stycznia br. zorganizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Radę Sektora Wołowiny oraz Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Tegoroczne forum dotyczyło roli WPR oraz Krajowych Planów Strategicznych dla WPR w transformacji sektora wołowiny w kierunku bardziej zrównoważonym.

Podczas spotkania, grupa wiodących przedstawicieli branży z różnych dziedzin mogła przedstawić swoje spostrzeżenia wokół wyzwań, z jakimi musi zmierzyć się branża mięsna. Kluczowe tematy, które zostały poruszone to: rola społeczna produkcji bydła, poprawa dobrostanu, redukcja substancji aktywnych w leczeniu zwierząt, jakość kulinarna wołowiny, a także wizerunek sektora wołowiny utrwalany przez media społecznościowe jako głównego emitenta gazów cieplarnianych. Tradycyjnie jedną z debat poświęciliśmy również innowacjom w rolnictwie i w otoczeniu rolnictwa. To było kilka godzin wspaniałych dyskusji, przemówień i merytorycznych prelekcji, do których można cofnąć się oglądając dostępne poniżej materiały z wydarzenia.

Zapis materiałów (wideo oraz prezentacje) z IX Forum Sektora Wołowiny z poszczególnych wystąpień można znaleźć tutaj:

KLUCZOWE PRZEMÓWIENIE

Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. rolnictwa

Nagranie [YouTube]

SPOŁECZNA ROLA BYDŁA, CZAS ODCZAROWAĆ MITY
Prof. dr Peer Ederer, Członek Rady Naukowej Światowej Organizacji Rolników – Moderator

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Prof. Alice Stanton

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Prof. dr. hab. Wilhelm Windisch

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

dr Pablo Manzano Baena, University of Helsinki

Nagranie [YouTube]

Prof. Jean-Francois Hocquette, INRAE

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

PRACE KE NAD DEFINICJĄ PRODUKCJI ZRÓWNOWAŻONEJ – PROPOZYCJA COPA COGECA

Debata:
Bruno Menne, Dyrektor w COPA COGECA – Moderator
Maciej Golubiewski, Dyrektor Gabinetu Komisarza Janusza Wojciechowskiego
Prof. Dr. hab. Wilhelm Windisch
Prof. Jean-Francois Hocquette, INRAE
Prof. Alice Stanton

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

NOWE MINIMALNE WARUNKI DOBROSTANU ZWIERZĄT

Miguel Angel Higuera, Przewodniczący Grupy Roboczej Dobrostan Zwierząt COPA COGECA

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Prof. Maeve Henchion, Kierownik projektu BovINE

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Nadia Khaldoune, Przedstawiciel European Livestock Voice

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Debata:
Jacek Zarzecki, Prezes, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – Moderator
Nadia Khaldoune, Przedstawiciel European Livestock Voice
Prof. Maeve Henchion, Kierownik projektu BovINE
Miguel Angel Higuera, Przewodniczący Grupy Roboczej Dobrostan Zwierząt COPA COGECA
Tomasz Kurpiewski, Sustainability Senior Manager, McDonald’s Polska
Robert Nowacki, Członek Zarządu Warminsko-Mazurskiej Izby Rolniczej
Karsten Maier, Sekretarz Generalny UECBV

Nagranie [YouTube]

INNOWACJE, ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ KULINARNĄ – KORZYŚCI DLA ROLNIKÓW

Alix Neveu

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Dr inż Grzegorz Pogorzelski, Ekspert ds. oceny jakości w IMR3G Foundation

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Dr Jan Pivoňka, Konsultant w zakresie jakości i zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Debata:
Karol Bujoczek, redaktor naczelny Top Agrar – Moderator
Alix Neveu
Dr inż Grzegorz Pogorzelski, Ekspert ds. oceny jakości w IMR3G Foundation
Dr Jan Pivoňka, Konsultant w zakresie jakości i zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności

Nagranie [YouTube]

ROLA WSPÓLNEJ POLITYKI ROLNEJ W ZRÓWNOWAŻONEJ TRANSFORMACJI

Debata:
Liam MacHale, Dyrektor ds. europejskich, Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników – Moderator
Dr Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Krzysztof Jurgiel, Poseł do Parlamentu Europejskiego, Komisja Rolnictwa
Marek Zagórski, Poseł na Sejm RP
Jean Pierre Fleury, Przewodniczący Grupy Roboczej Wołowina i Cielęcina COPA COGECA
Knud Buhl, Dyrektor, Danish Bacon & Meat Council
Dr. Luigi Scordamaglia, Prezes Filiera Italia

Nagranie [YouTube]

PODSUMOWANIE

Jacek Zarzecki, Prezes, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – Moderator

Nagranie [YouTube]

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Bovine

Bovine

Bovine

Budowa systemu powiązań w obszarze innowacyjnych technologii odchowu cieląt oraz opasu końcowego

Informacje

Celem projektu jest zbadanie i wdrożenie nowoczesnych specjalistycznych technologii odchowu cieląt i opasu końcowego w polskich gospodarstwach (nowa technologia).

Operacja polega na wprowadzeniu innowacyjnej, udoskonalonej technologii związanej z profilaktyką zdrowotną, żywieniem oraz monitorowaniem dobrostanu zwierząt które przyczynią się do poprawy efektywności odchowu cieląt oraz uzyskania zestandaryzowanego, powtarzalnego produktu finalnego poprzez innowacyjne zmiany w końcowej fazie opasu bydła.

Skład konsorcjum:

Łukasz Karmowski – lider konsorcjum. Producent bydła mięsnego, woj. kujawsko-pomorskie.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego – www.pzpbm.pl

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie – www.kpodr.pl

BioSynergia.pl sp. z o.o.
Producenci bydła mięsnego

PZPBM

Jest jednym z członków Grupy Operacyjnej EPI „Grupa Wołowina” realizującej projekt w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Więcej informacji:  www.grupawolowina.pl

Podnoszenie kwalifikacji marketingowych rolników w sprzedaży bezpośredniej

Podnoszenie kwalifikacji marketingowych rolników w sprzedaży bezpośredniej

Projekt zagraniczny

Unijny program na podnoszenie kwalifikacji marketingowych rolników

Informacje

Dofinasowanie z European Erasmus+ Key Action 2 Fund zostało przyznane konsorcjum, w składzie: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (Polska),  Galway i Mayo Institute of Technology (Irlandia), University of Bedfordshire (Wielka Brytania) oraz CEJA – Rada Europejskiego młodych rolników.

Połączenie wiedzy akademickiej oraz przemysłu poszczególnych członków konsorcjum, idealnie nadaje się do osiągnięcia celów projektu: wzmocnienie powiązań międzynarodowych, pobudzenie innowacyjności i przedsiębiorczości w społecznościach obszarów wiejskich.
Konsorcjum będzie odpowiedzialne za zbadanie obecnie funkcjonujących łańcuchów dostaw żywności w Europie oraz za zdefiniowanie innowacyjnych rozwiązań. Pomoże osiągnąć jak najkrótszy łańcuch dostaw żywności, obniżając koszty dla małych producentów oraz ułatwiając współpracę z innymi podobnie myślącymi producentami żywności.

Cel szkoleń:

Wykształcenie umiejętności „miękkich”, które umożliwią większą kontrolę nad prowadzoną działalnością, promowanie i implementacja innowacji, tworzenia miejsc pracy i przeniesienie zysków na początek łańcucha. Szkolenia były zaprojektowane i przeprowadzone, a następnie rozpowszechnione w całej Unii Europejskiej za pośrednictwem partnerskich instytucji dydaktycznych.

Istotnym efektem projektu był także rozwój internetowego portalu, którego celem jest umożliwienie przepływu i wymiany wiedzy, najlepszych praktyk między edukacją i praktyką, które pozwalają producentom żywności ze sobą współpracować.

CEF to dwuletni projekt, który rozpoczął się w styczniu 2017 roku i był skierowany do naukowców i przedsiębiorców produkujących żywność.  Jego niezaprzeczalnym celem było zbudowanie wzajemnych relacji, prowadzenie wspólnych badań oraz wpracowanie pilotażowego programu szkoleniowego z producentami żywności w Irlandii, Wielkiej Brytanii i Polski dla  Europy.

Zintegrowanie rolników, producentów żywności pod kątem przedsiębiorczości i edukacji było głównym tematem realizowanym w ramach projektu, zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym.

To ogromne wyróżnienie, że Polska organizacja producencka, jaką jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, może pracować przy realizacji tak strategicznego projektu, dla rolników w Polsce i całej Europie. Na uwagę zasługuje fakt, że podejmowany projekt, dotyczył będzie, poza pozostającym normalnie w kręgach naszego zainteresowania sektorem mięsa- wszystkich działów produkcji rolno-spożywczej.

Jerzy Wierzbicki

Prezes, PZPBM

GMIT jest bardzo podekscytowany tym, że prowadzi taki unikatowy projekt europejski. W wielu krajach Unii Europejskiej największa część rodzimego przemysłu związana jest z sektorem rolno-spożywczym. Jako konsorcjum jesteśmy bardzo dobrze i wszechstronnie (zarówno pod kątem wiedzy akademickiej jak i współpracy z przemysłem) przygotowani do realizacji tak złożonego i istotnego projektu. To ogromny zaszczyt móc aktywnie przyczynić się do rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich w Europie oraz do strategii rozwoju Europa 2020 „.

Dr Lisa Ryan

Główny partner konsorcjum, szefowa Wydziału Nauk Przyrodniczych (GMIT)

Główny rezultat:

Zaprojektowanie i realizacja szkoleń  podnoszących kwalifikacje zawodowe (poziom4) producentów żywności.

Grupa Operacyjna EPI

Grupa Operacyjna EPI

Grupa Operacyjna EPI

Budowa systemu powiązań w obszarze innowacyjnych technologii odchowu cieląt oraz opasu końcowego

Informacje

Celem projektu jest zbadanie i wdrożenie nowoczesnych specjalistycznych technologii odchowu cieląt i opasu końcowego w polskich gospodarstwach (nowa technologia).

Operacja polega na wprowadzeniu innowacyjnej, udoskonalonej technologii związanej z profilaktyką zdrowotną, żywieniem oraz monitorowaniem dobrostanu zwierząt które przyczynią się do poprawy efektywności odchowu cieląt oraz uzyskania zestandaryzowanego, powtarzalnego produktu finalnego poprzez innowacyjne zmiany w końcowej fazie opasu bydła.

Skład konsorcjum:

Łukasz Karmowski – lider konsorcjum. Producent bydła mięsnego, woj. kujawsko-pomorskie.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego – www.pzpbm.pl

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie – www.kpodr.pl

BioSynergia.pl sp. z o.o.
Producenci bydła mięsnego

PZPBM

Jest jednym z członków Grupy Operacyjnej EPI „Grupa Wołowina” realizującej projekt w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Więcej informacji:  www.grupawolowina.pl

Rolnictwo wobec zmian klimatu

Rolnictwo wobec zmian klimatu

Rolnictwo wobec zmian klimatu

Cykl 3 filmów dotyczących wyzwań i innowacji w sektorze wołowiny

Informacje

W efekcie naszej współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego powstał cykl 3 filmów, w których przybliżone zostały nowe wyzwania stojące przed hodowcami bydła mięsnego oraz innowacyjne rozwiązania w produkcji żywca wołowego.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami video:

 

Filmy nagrano w ramach operacji  „Rolnictwo wobec zmian klimatu” zrealizowanej przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

PZPBM