IX Forum Sektora Wołowiny
Za nami już IX Forum Sektora Wołowiny, tzw. Beef Forum, które odbyło się 27 stycznia br. zorganizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Radę Sektora Wołowiny oraz Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Tegoroczne forum dotyczyło roli WPR oraz Krajowych Planów Strategicznych dla WPR w transformacji sektora wołowiny w kierunku bardziej zrównoważonym.
Podczas spotkania, grupa wiodących przedstawicieli branży z różnych dziedzin mogła przedstawić swoje spostrzeżenia wokół wyzwań, z jakimi musi zmierzyć się branża mięsna. Kluczowe tematy, które zostały poruszone to: rola społeczna produkcji bydła, poprawa dobrostanu, redukcja substancji aktywnych w leczeniu zwierząt, jakość kulinarna wołowiny, a także wizerunek sektora wołowiny utrwalany przez media społecznościowe jako głównego emitenta gazów cieplarnianych. Tradycyjnie jedną z debat poświęciliśmy również innowacjom w rolnictwie i w otoczeniu rolnictwa. To było kilka godzin wspaniałych dyskusji, przemówień i merytorycznych prelekcji, do których można cofnąć się oglądając dostępne poniżej materiały z wydarzenia.
Zapis materiałów (wideo oraz prezentacje) z IX Forum Sektora Wołowiny z poszczególnych wystąpień można znaleźć tutaj:
KLUCZOWE PRZEMÓWIENIE
Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. rolnictwa
Nagranie [YouTube]
dr Pablo Manzano Baena, University of Helsinki
Nagranie [YouTube]
PRACE KE NAD DEFINICJĄ PRODUKCJI ZRÓWNOWAŻONEJ – PROPOZYCJA COPA COGECA
NOWE MINIMALNE WARUNKI DOBROSTANU ZWIERZĄT
Debata:
Jacek Zarzecki, Prezes, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – Moderator
Nadia Khaldoune, Przedstawiciel European Livestock Voice
Prof. Maeve Henchion, Kierownik projektu BovINE
Miguel Angel Higuera, Przewodniczący Grupy Roboczej Dobrostan Zwierząt COPA COGECA
Tomasz Kurpiewski, Sustainability Senior Manager, McDonald’s Polska
Robert Nowacki, Członek Zarządu Warminsko-Mazurskiej Izby Rolniczej
Karsten Maier, Sekretarz Generalny UECBV
Nagranie [YouTube]
Debata:
Karol Bujoczek, redaktor naczelny Top Agrar – Moderator
Alix Neveu
Dr inż Grzegorz Pogorzelski, Ekspert ds. oceny jakości w IMR3G Foundation
Dr Jan Pivoňka, Konsultant w zakresie jakości i zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności
Nagranie [YouTube]
ROLA WSPÓLNEJ POLITYKI ROLNEJ W ZRÓWNOWAŻONEJ TRANSFORMACJI
Debata:
Liam MacHale, Dyrektor ds. europejskich, Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników – Moderator
Dr Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Krzysztof Jurgiel, Poseł do Parlamentu Europejskiego, Komisja Rolnictwa
Marek Zagórski, Poseł na Sejm RP
Jean Pierre Fleury, Przewodniczący Grupy Roboczej Wołowina i Cielęcina COPA COGECA
Knud Buhl, Dyrektor, Danish Bacon & Meat Council
Dr. Luigi Scordamaglia, Prezes Filiera Italia
Nagranie [YouTube]
PODSUMOWANIE
Jacek Zarzecki, Prezes, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – Moderator
Nagranie [YouTube]