Wzmocnienie mocy marketingowych w sektorze wołowiny

Wzmocnienie mocy marketingowych w sektorze wołowiny

Wzmocnienie mocy marketingowych w sektorze wołowiny

Dobrowolne standardy rozbioru, bezpieczeństwa i higieny – część II

Informacje

Przedmiotowe zadanie miało na celu powołanie dwóch zespołów do pracy nad standaryzacją. Powołane zespoły   prowadziły prace zmierzające opracowania standardów, których efektem jest poprawa jakości handlowej, trwałości mięsa wołowego.

Powołano następujące zespoły:

1. Zespół ds. standaryzacji elementów handlowych mięsa wołowego.

2. Zespół ds. standaryzacji z zakresu poprawy higieny i bezpieczeństwa w łańcuchu dostaw

Zespoły pracowały nad standardami podczas spotkań; odpowiednio: 6 spotkań – Zespół ds. standaryzacji z zakresu poprawy higieny i bezpieczeństwa w łańcuchu dostaw oraz 4  spotkania zespół ds. standaryzacji elementów handlowych mięsa wołowego. Dodatkowo w ramach prac zespołu ds. standaryzacji elementów handlowych mięsa wołowego odbyła się podróż przedstawiciela do Genewy na 25. Sesję Sekcji Branżowej ds. Standaryzacji Mięsa Grupy Roboczej EKG/ONZ ds. Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych odbywające się w 2016 roku w Genewie.

Dodatkowo zespoły wsparł wysłany na szkolenie w Australii ekspert, przeszkolony w zakresie oceny marmurkowatości, barwy mięsa i tłuszczu wg standardów MSA

Cele i działania koncentrują się wokół stymulacji dalszego rozwoju rynku polskiej wołowiny z certyfikatem Quality Meat Program (QMP). Działania promocyjne będą docierały szeroko do uczestników rynku zarówno po stronie podaży jak i popytu.

Efektem opracowania standardów była poprawa jakości handlowej, trwałości mięsa wołowego.

Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Bukaciarnia

Bukaciarnia

Bukaciarnia

Branżowy portal społecznościowy dla producentów żywca wołowego Bukaciarnia.pl.

Informacje

Stworzyliśmy wirtualne miejsce spotkań wszystkich ludzi związanych z branżą. Naszym celem jest ułatwienie dostępu do informacji branżowych oraz umożliwienie komunikacji pomiędzy polskimi rolnikami.

Na naszym portalu znajdziesz zawsze aktualne informacje, notowania cen żywca wołowego czy ogłoszenia dotyczące bydła.

Dzięki naszym mapom z łatwością znajdziesz hodowców z Twojej okolicy, zobaczysz gdzie w pobliżu jest bydło na sprzedaż oraz zlokalizujesz najbliższe ubojnie bydła.

Portal Bukaciarnia posiada własnych ekspertów, którzy całkowicie bezpłatnie odpowiadają na Twoje pytania!

Portal zapewnia bezpłatny dostęp do kompleksowego zbioru informacji, wiadomości, fachowej wiedzy, aktualności, ogłoszeń i ofert, prognoz pogody, notowań cenowych istotnych z punktu widzenia producenta i hodowcy bydła. Dzięki rozwijającej się społeczności portalu Bukaciarnia.pl można tworzyć nowe więzi, nawiązywać kontakty z producentami ze swojej okolicy a także rozbudowywać kontakty biznesowe tworząc grupy producenckie oraz sprzedażowe podnoszące konkurencyjność na polskim, a w przyszłości europejskim rynku.

Czytaj, oglądaj, dyskutuj, zdobywaj wiedzę i dziel się swoją. Twórz nową jakość na polskim rynku żywca wołowego.

Więcej informacji: Bukaciarnia.pl

Naturalnie Dobra Wołowina z certyfikatem QMP

Naturalnie Dobra Wołowina z certyfikatem QMP

Naturalnie Dobra Wołowina z certyfikatem QMP

Informacje

W krajach Europy Zachodniej, USA czy Australii, wołowina oferowana konsumentom  w nowoczesnych kanałach sprzedaży najczęściej produkowana jest według ściśle określonych zasad zawartych w uznanych systemach jakości. Na niektórych rynkach, np. w Wielkiej Brytanii wołowina, która nie jest produkowana w takim systemie nie może być dopuszczona do sprzedaży w kanale nowoczesnym. Wymagający konsumenci rynków wysoko rozwiniętych oczekują, aby wołowina była produktem identyfikowalnym, ze znanego źródła, produkowanym według określonych standardów mających na uwadze przede wszystkim parametry jakościowe produktu, ale także dobrostan zwierząt. Produkty, które nie spełniają pewnych standardów są klasyfikowane przez rynek np. unijny jako produkty niskiej jakości o wartości przemysłowej, a nie kulinarnej. Głównym argumentem jest przypadkowa jakość wołowiny produkowanej poza systemami jakości. Brak powtarzalności produktu w handlu powoduje znaczne obniżenie jego ceny oraz brak zaufania konsumenta do produktu. Dlatego polska wołowina nie cieszy się najlepszą opinią polskich konsumentów, a jej cena jest średnio o 20% niższa niż cena wołowiny niemieckiej czy francuskiej pomimo porównywalnych kosztów jej wytworzenia.

 

Szansą na zmianę tej sytuacji jest polski system jakości Quality Meat Program. Standardy systemu gwarantują powtarzalną, wysoką jakość wołowiny. System QMP nie jest jednak jeszcze powszechnie znany wśród polskich konsumentów. System brytyjski (Red Tractor Assured Food Standards – Quality Meat Standard Beef) czy francuski (Label Rouge) są standardami dobrze rozpoznawalnymi zarówno na rynkach wewnętrznych tych krajów jak w całej UE i na świecie. Jednym z celów zadania będzie więc popularyzowanie systemu QMP wśród polskich konsumentów, rozpowszechnienie informacji, że w Polsce funkcjonuje system jakości dorównujący zachodnim odpowiednikom.

Polski konsument w porównaniu do średniej europejskiej wyjątkowo rzadko sięga po wołowinę. W Polsce spożycie mięsa wołowego per capita wynosi 1,2 kg w czasie gdy w Wielkiej Brytanii czy Irlandii jest to ok 23 kg per capita. Dzieje się tak ponieważ ma ograniczony dostęp do produktu o powtarzalnym, wysokim standardzie jakości. Jak wynika z badań konsumenckich przeprowadzonych na próbie 9000 tysięcy respondentów w ramach projektu ProOptiBeef, jakość powszechnie dostępnej wołowiny ma zbyt często nieakceptowalny przez konsumenta poziom jakości. W ramach tych samych badań konsumenci w większości odpowiadali, że byliby skłonni zapłacić wyższą cenę za gwarantowaną, wysoką jakość mięsa.

Istnieje potrzeba dalszego rozwoju rynku certyfikowanej wołowiny QMP o gwarantowanej jakości, aby wykorzystać potencjał drzemiący w rodzimym rynku do uzyskiwanie lepszych cen dla rolników. Poprzez działania promocyjne ukierunkowane na edukację wszystkich uczestników rynku od rolnika do konsumenta możliwe będzie stworzenie grupy świadomych odbiorców polskiego mięsa wołowego o najwyższych parametrach jakości.

 

Cele i działania koncentrują się wokół stymulacji dalszego rozwoju rynku polskiej wołowiny z certyfikatem Quality Meat Program (QMP). Działania promocyjne będą docierały szeroko do uczestników rynku zarówno po stronie podaży jak i popytu.

Jeśli interesuje Cię zdrowa, naturalna żywność od polskich producentów odwiedź portal https://wolove.pl/

Znajdziesz tu wiele inspiracji, przepisów oraz porad kulinarnych. O mięsie wołowym wiemy wszystko. Zapraszamy Cię do wspólnego eksplorowania możliwości przygotowania wołowiny kulinarnej z certyfikatem jakości QMP (Quality Meat Program).

Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

QMP – Dobra Wołowina

QMP – Dobra Wołowina

QMP – Dobra Wołowina

Informacje

Dobra wołowina QMP to:

– niewygórowana cena za wysoki standard,

– najstaranniej wyselekcjonowane mięso,

– produkt, na którym możesz polegać,

– zawsze ta sama kruchość i soczystość,

– łatwość przyrządzania i pewny sukces w kuchni,

– zadowolenie klientów,

– smak, do którego zawsze będziesz wracać,

– synonim jakości popartej certyfikatem.

QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, stworzony po to, by wspierać produkcję dobrej wołowiny. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym, które doskonale sprawdza się kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki. W połączeniu z wysoką powtarzalną jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.

 

Znakomity smak i stała jakość wołowiny QMP idą zawsze w parze z pewnością oraz bezpieczeństwem. System QMP umożliwia bowiem precyzyjną identyfikację mięsa wołowego na wszystkich etapach jego pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji. W praktyce oznacza to, że cały proces produkcji certyfikowanego mięsa – począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia, przez transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie produktu – odbywa się zgodnie z wysokimi standardami i pod okiem specjalistów. Konsument, sięgający po wołowinę ze znakiem jakości QMP może więc być pewien, że nim trafiła na sklepową półkę, przeszła ścisłą kontrolę. Certyfikat QMP daje gwarancję, że wołowina pochodzi wyłącznie od zaufanych dostawców, a cała droga, jaką mięso przebyło „od zagrody do widelca”, jest łatwa do prześledzenia.

 

Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Chcesz dowiedzieć się więcej o dobrej wołowinie QMP? Dołącz do ekskluzywnego Klubu Miłośników Wołowiny QMP i sprawdź, co możesz na tym zyskać. Wejdź na stronę www.kochamwolowine.pl