Prezentacje i nagranie z  IX Forum Wołowiny

Prezentacje i nagranie z IX Forum Wołowiny

IX Forum Sektora Wołowiny

 

Za nami już IX Forum Sektora Wołowiny, tzw. Beef Forum, które odbyło się 27 stycznia br. zorganizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Radę Sektora Wołowiny oraz Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Tegoroczne forum dotyczyło roli WPR oraz Krajowych Planów Strategicznych dla WPR w transformacji sektora wołowiny w kierunku bardziej zrównoważonym.

Podczas spotkania, grupa wiodących przedstawicieli branży z różnych dziedzin mogła przedstawić swoje spostrzeżenia wokół wyzwań, z jakimi musi zmierzyć się branża mięsna. Kluczowe tematy, które zostały poruszone to: rola społeczna produkcji bydła, poprawa dobrostanu, redukcja substancji aktywnych w leczeniu zwierząt, jakość kulinarna wołowiny, a także wizerunek sektora wołowiny utrwalany przez media społecznościowe jako głównego emitenta gazów cieplarnianych. Tradycyjnie jedną z debat poświęciliśmy również innowacjom w rolnictwie i w otoczeniu rolnictwa. To było kilka godzin wspaniałych dyskusji, przemówień i merytorycznych prelekcji, do których można cofnąć się oglądając dostępne poniżej materiały z wydarzenia.

Zapis materiałów (wideo oraz prezentacje) z IX Forum Sektora Wołowiny z poszczególnych wystąpień można znaleźć tutaj:

KLUCZOWE PRZEMÓWIENIE

Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. rolnictwa

Nagranie [YouTube]

SPOŁECZNA ROLA BYDŁA, CZAS ODCZAROWAĆ MITY
Prof. dr Peer Ederer, Członek Rady Naukowej Światowej Organizacji Rolników – Moderator

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Prof. Alice Stanton

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Prof. dr. hab. Wilhelm Windisch

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

dr Pablo Manzano Baena, University of Helsinki

Nagranie [YouTube]

Prof. Jean-Francois Hocquette, INRAE

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

PRACE KE NAD DEFINICJĄ PRODUKCJI ZRÓWNOWAŻONEJ – PROPOZYCJA COPA COGECA

Debata:
Bruno Menne, Dyrektor w COPA COGECA – Moderator
Maciej Golubiewski, Dyrektor Gabinetu Komisarza Janusza Wojciechowskiego
Prof. Dr. hab. Wilhelm Windisch
Prof. Jean-Francois Hocquette, INRAE
Prof. Alice Stanton

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

NOWE MINIMALNE WARUNKI DOBROSTANU ZWIERZĄT

Miguel Angel Higuera, Przewodniczący Grupy Roboczej Dobrostan Zwierząt COPA COGECA

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Prof. Maeve Henchion, Kierownik projektu BovINE

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Nadia Khaldoune, Przedstawiciel European Livestock Voice

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Debata:
Jacek Zarzecki, Prezes, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – Moderator
Nadia Khaldoune, Przedstawiciel European Livestock Voice
Prof. Maeve Henchion, Kierownik projektu BovINE
Miguel Angel Higuera, Przewodniczący Grupy Roboczej Dobrostan Zwierząt COPA COGECA
Tomasz Kurpiewski, Sustainability Senior Manager, McDonald’s Polska
Robert Nowacki, Członek Zarządu Warminsko-Mazurskiej Izby Rolniczej
Karsten Maier, Sekretarz Generalny UECBV

Nagranie [YouTube]

INNOWACJE, ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ KULINARNĄ – KORZYŚCI DLA ROLNIKÓW

Alix Neveu

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Dr inż Grzegorz Pogorzelski, Ekspert ds. oceny jakości w IMR3G Foundation

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Dr Jan Pivoňka, Konsultant w zakresie jakości i zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności

Prezentacja [PDF]
Nagranie [YouTube]

Debata:
Karol Bujoczek, redaktor naczelny Top Agrar – Moderator
Alix Neveu
Dr inż Grzegorz Pogorzelski, Ekspert ds. oceny jakości w IMR3G Foundation
Dr Jan Pivoňka, Konsultant w zakresie jakości i zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności

Nagranie [YouTube]

ROLA WSPÓLNEJ POLITYKI ROLNEJ W ZRÓWNOWAŻONEJ TRANSFORMACJI

Debata:
Liam MacHale, Dyrektor ds. europejskich, Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników – Moderator
Dr Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Krzysztof Jurgiel, Poseł do Parlamentu Europejskiego, Komisja Rolnictwa
Marek Zagórski, Poseł na Sejm RP
Jean Pierre Fleury, Przewodniczący Grupy Roboczej Wołowina i Cielęcina COPA COGECA
Knud Buhl, Dyrektor, Danish Bacon & Meat Council
Dr. Luigi Scordamaglia, Prezes Filiera Italia

Nagranie [YouTube]

PODSUMOWANIE

Jacek Zarzecki, Prezes, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – Moderator

Nagranie [YouTube]

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Grupa Operacyjna EPI

Grupa Operacyjna EPI

Grupa Operacyjna EPI

Budowa systemu powiązań w obszarze innowacyjnych technologii odchowu cieląt oraz opasu końcowego

Informacje

Celem projektu jest zbadanie i wdrożenie nowoczesnych specjalistycznych technologii odchowu cieląt i opasu końcowego w polskich gospodarstwach (nowa technologia).

Operacja polega na wprowadzeniu innowacyjnej, udoskonalonej technologii związanej z profilaktyką zdrowotną, żywieniem oraz monitorowaniem dobrostanu zwierząt które przyczynią się do poprawy efektywności odchowu cieląt oraz uzyskania zestandaryzowanego, powtarzalnego produktu finalnego poprzez innowacyjne zmiany w końcowej fazie opasu bydła.

Skład konsorcjum:

Łukasz Karmowski – lider konsorcjum. Producent bydła mięsnego, woj. kujawsko-pomorskie.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego – www.pzpbm.pl

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie – www.kpodr.pl

BioSynergia.pl sp. z o.o.
Producenci bydła mięsnego

PZPBM

Jest jednym z członków Grupy Operacyjnej EPI „Grupa Wołowina” realizującej projekt w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Więcej informacji:  www.grupawolowina.pl

Rolnictwo wobec zmian klimatu

Rolnictwo wobec zmian klimatu

Rolnictwo wobec zmian klimatu

Cykl 3 filmów dotyczących wyzwań i innowacji w sektorze wołowiny

Informacje

W efekcie naszej współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego powstał cykl 3 filmów, w których przybliżone zostały nowe wyzwania stojące przed hodowcami bydła mięsnego oraz innowacyjne rozwiązania w produkcji żywca wołowego.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami video:

 

Filmy nagrano w ramach operacji  „Rolnictwo wobec zmian klimatu” zrealizowanej przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

PZPBM

Polska Wołowina – Wołowina z przyszłością

Polska Wołowina – Wołowina z przyszłością

Polska Wołowina- Wołowina z przyszłością

Wydarzenia targowe

Informacje

2 lutego 2020 r. mieliśmy okazję uczestniczyć w Centralnych Targach Rolniczych w Ptak Expo w Nadarzynie, które były ostatnim etapem realizacji projektu „Polska Wołowina – Wołowina z przyszłością”.

 

W trakcie trwania zadania uczestniczyliśmy w poniższych imprezach targowych:

Data Miejsce
27-28.04.2019 Bratoszewice       Targi Rolne AGROTECHNIKA
17-19.05.2019 Poznań KWZH 2019 – Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych
08-09.06.2019 Sielinko „Wielkopolskie Targi Rolnicze, Dni Pola, II Regionalna Wystawa Zwierząt      Hodowlanych, XXV Wystawa Zwierząt SIELINKO 2019”
22-23.06.2019 Książ XXIV Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Książu
29-30.06.2019 Minikowo AGRO-TECH 2019 – Międzynarodowe Targi Rolno-Przemysłowe
31.08-01.09.2019 Częstochowa – XXVIII Krajowa Wystawa Rolnicza w Częstochowie
07-08.09.2019 Siedlce – XXVI Międzynarodowe Dni z Doradztwem Rolniczym
31.01-02.02.2020 Centralne Targi Rolnicze  – Ptak Warsaw EXPO

Głównym celem realizacji wydarzeń targowych było bezpośrednie dotarcie do jak największej grupy rolników, hodowców i przedsiębiorców oraz przekonanie ich do produkcji opasów bydła ras mięsnych oraz mieszańców mięsnych, w tym również zgodnie ze Standardami  Systemu QMP. Pracownicy PZPBM mieli za zadanie informować producentów bydła mięsnego o aktualnych trendach cenowych oraz koniunkturze w branży. Przekazywano informacje o tym, jakie możliwości daje produkcja w danym systemie: możliwość sprzedaży
do certyfikowanych ubojni w wyższej cenie.

Podczas dużych wystaw na stoisku PZPBM (Sielinko, Książ i Minikowo) w dużym namiocie wystawowym w specjalnie zaaranżowanym miejscu odbywała się degustacja wołowiny QMP dla producentów i hodowców bydła, podczas której prezentowane zostały walory kulinarne wołowiny z certyfikatem QMP oraz informacje na temat finansowych aspektów produkcji wraz z analizą danego przypadku.

Poruszano następujące kwestie:

  • Korzyści dla producenta żywca wołowego produkującego w Systemie QMP;
  • Produkcja żywca wołowego  jako dobre, dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstw które znalazły się w trudnej sytuacji po reformie rynku mleka;
  • Innowacyjne rozwiązania stosowane w produkcji wołowiny wysokiej jakości
  • Korzyści płynące ze stosowania pozytywnie wycenionych buhajów ras mięsnych

Podczas powyższych wystaw prezentowano bydło krzyżówkowe polskiego HF, PCB z wybranymi buhajami
ras mięsnych.

Równocześnie na dużych stoiskach PZPBM (Sielinko, Książ i Minikowo) odbywała się degustacja wołowiny QMP dla wszystkich osób odwiedzających dane targi. Celem tej degustacji było przedstawienie osobom odwiedzającym targi punktu widzenia konsumenta, który większym zaufaniem i zainteresowaniem darzy produkty certyfikowane.

Podczas wystaw Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego dysponowało dużą powierzchnią. Nasze stoiska cieszyły się  ogromnym zainteresowaniem hodowców i producentów bydła mięsnego, licznym gościom z branży oraz konsumentom wołowiny, którzy brali udział w degustacji.

Do bardzo dużej grupy odbiorców dotarły informacje o systemie jakości QMP. W przypadku producentów rolnych odnotowaliśmy ogromne zainteresowanie certyfikacją w systemie QMP oraz możliwą dzięki temu do uzyskania większej dochodowości produkcji. Dużym zainteresowaniem cieszyło się bydło krzyżówkowe prezentowane podczas wystaw, dotyczy to głównie gospodarstw, które ze względu na skomplikowaną sytuację na rynku zmuszone są do ograniczenia bądź całkowitej rezygnacji z produkcji mleka. Dla tych producentów krzyżowanie towarowe staje się możliwością wykorzystania swoich stad podstawowych do produkcji bydła opasowego.

Możliwość spróbowania podczas degustacji dań z wołowiny przygotowywanych na różne sposoby była dla aktualnych oraz potencjalnych konsumentów okazją do przekonania się jak istotnym elementem jest jakość mięsa wołowego, w tym kruchość oraz delikatność charakteryzujące wołowinę wyprodukowaną w systemie QMP. Mamy dzięki temu nadzieję na znaczny wzrost zainteresowania wołowiną wyprodukowaną wg standardów systemu QMP.

Dalsze wykorzystanie potencjału targów rolniczych w docieraniu do producentów żywca wołowego
i konsumentów, budowanie świadomości certyfikatu i jego wpływu na jakość produktu.

Zachęcamy do odwiedzania naszych stoisk podczas kolejnych targów rolniczych!

Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

PZPBM

Badania DNA

Badania DNA

Badania DNA

Analiza możliwości szerszego wykorzystania polskich buhajów ras mięsnych w krzyżowaniu towarowym w oparciu o badania DNA

Informacje

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przy współpracy z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zrealizowało projekt „Analiza możliwości szerszego wykorzystania polskich buhajów ras mięsnych w krzyżowaniu towarowym w oparciu o badania DNA”.

 

    Projekt ten zakładał określenie potencjału genetycznego uprzednio wyselekcjonowanych buhajów ras mięsnych poprzez przeprowadzenie badań DNA.

    Celem projektu było określenie potencjału genetycznego buhajów hodowanych w Polsce. Uważamy, że za pomocą badań genetycznych można wyselekcjonować polskie buhaje do krzyżowania towarowego które nie ustępują importowanym, pod względem relacji jakości do ceny.

    Podpisano porozumienie między Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego, a Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego o współpracy w zakresie realizacji zadania. Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wyselekcjonował 200 buhajów do oceny genomowej w celu wstępnej analizy ich wartości w oparciu o dostępne informacje katalogowe oraz indeksy. Pod uwagę brano również parametry oraz informacje dotyczące przodków danego buhaja. Na mocy porozumienia PZHiPB przekazał do PZPBM karty oceny.

    Na podstawie uzyskanych informacji Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego dokonało analizy skompletowanych indeksów buhajów. Oszacowano potencjał i wyselekcjonowano 30 najbardziej obiecujących osobników.

    Po otrzymaniu pisemnej zgody od właścicieli zwierząt umówione zostały wizyty w gospodarstwach, gdzie pod nadzorem pracownika PZPBM pobrany został od buhajów materiał w postaci sierści z ogona zwierzęcia wraz z cebulkami do analizy DNA. Pobrano materiał genetyczny od 30 osobników.

    Materiał został wysłany do badań genomowych do laboratorium zajmującego się badaniami DNA,  do firmy Neogen Corporation w Wielkiej Brytanii.

    Otrzymane profile z badanych buhajów zostały poddane analizie. Zespół naukowy dokonał analizy i sporządził raport – opracowanie z analizy danych oraz opracował wnioski zawarte w sporządzonym opracowaniu.

    • Przeprowadzone zostały badania DNA 30 buhajów.
    • Przeanalizowano możliwości wyselekcjonowania buhajów do rozrodu, a w szczególności do krzyżowania towarowego
    • Hodowcom przekazano wyniki oceny wartości użytkowej i hodowlanej.
    • Przeprowadzono analizę badań oraz opracowanie wyników badań.

    Rekomendowane jest pogłębienie analizy kontynuowanie badań przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego z wybranymi jednostkami naukowymi.

    Badania DNA mogą być podstawą do weryfikacji w aktualnie prowadzonym systemie oceny wartości użytkowej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Mogą być użytecznym narzędziem do typowania wybitnych buhajów.